INFORMATII UTILE

Informatii utile sau E bine sa stii!

E mai simplu si mai ieftin sa previi decat sa vindeci!!!

Acest principiu este valabil si in medicina dentara. De aceea efectuati cel putin 2 consultatii de medicina dentara pe an, chiar daca nu va doare nici un dinte. În continuare Dr. Petrean Cosmin va da raspunsuri la cateva intrebari pe care le-a intalnit frecvent la multi dintre pacientii si cunoscutii sai si care ar putea sa va fie de folos.


Intrebare: Se vindeca o carie daca am o igiena dentara buna?
Raspuns: NU! Orice carie dentara merge intr-un singur sens → spre o carie mai mare. Caria dentara nu se vindeca de la sine sau prin spalare pe dinti, in schimb poate fi prevenita printr-o buna igiena orala si prin control periodic la cabinetul dentar.

Intrebare: Cred ca am o carie, dar este foarte mica. Pot sa aman vizita la cabinetul dentar?
Raspuns: NU! De cele mai multe ori cariile apar mici la suprafata, dar sunt mult mai mari in interiorul dintilor.

Intrebare: M-a durut un dinte foarte tare toata noaptea, dar acum nu mai doare. Am noroc si am scapat?
Raspuns: NU! Lipsa durerii, aceasta liniste clinica ce urmeaza unor episoade de durere intensa este, de obicei, semnul unei necroze pulpare si necesita tratament endodontic.Amanarea tratamentului poate duce la infectii grave (abces dentar) cu efecte nocive asupra starii generale de sanatate.

Intrebare: Imi sangereaza gingiile cand ma spal pe dinti. Sa merg la un control stomatologic?
Raspuns: DA! Sangerarea gingivala la periaj sau spontan este un semn de inflamatie gingivala care poate avea ca si cauza o afectiune parodontala, o afectiune dentara sau chiar o alta afectiune generala. Acesta nu este un motiv sa nu mai periati atat dintii cat si gingiile, dar este un motiv foarte serios pentru un control dentar.

Intrebare: Care este cea mai buna pasta de dinti?
Raspuns: Este mult mai importanta tehnica si frecventa periajului. Folositi ce pasta de dinti va place, dimineata si seara si periati atat dintii cat si gingiile, preferabil cu o pasta de dinti ce nu contine substanta Sodium Lauryl Sulphate (SLS free).

Intrebare: Dintii tratati endodontic, fara nerv, au indicatie de acoperire cu coroana dentara?
Raspuns: DA! Coroana dentara artificiala protejeaza coroana dentara naturala de fractura, deoarece dintii devitali devin mai casanti, rezistenta acestora fiind subminata putin chiar de calea de acces necesara unui tratament endodontic corect, precum si de procesul carios care a determinat suferinta pulpara.

Intrebare: Dintii din portelan se sparg sau se crapa cu usurinta?
Raspuns: Dintii de portelan bine facuti, din materiale de calitate si corect adaptati in ocluzie, sunt cel putin la fel de rezistenti ca si dintii naturali. Prin urmare nu necesita alte precautii decat cele valabile pentru dintii naturali.

Intrebare: Cat timp dureaza realizarea unei lucrari protetice?
Raspuns: Aici am sa va aduc aminte de zicala „Graba strica treaba”. Pentru ca protezele dentare sunt niste tratamente complexe si uneori costisitoare este bine, atunci cand este posibil, sa nu grabiti lucrurile si sa acceptati termenul de executie care, in cazul cabinetului nostru, este intre 7 si 14 zile lucratoare si cuprinde si sedintele de proba care sunt necesare de cele mai multe ori.

 

SFATUL MEDICULUI

Durerea de dinti este un simptom foarte neplacut care poate avea un impact major asupra vietii noastre socio-profesionale, de aceea [...]
Citeste mai mult

Pentru programari suna la numarul de telefon 0744 532 716 sau lasa-ne un mesaj si te vom contacta noi!