Ingrijirea corecta a dintilor de lapte

Dintisorii de lapte ai copiilor, trebui ingrijiti corespunzator, pentru a preveni aparitia unor complicatii dar si pentru a creea, in timp obiceiuri sanatoase pentru cei mici.

Eruptia dintilor de lapte incepe in jurul varstei de sase luni si se inchei in jurul varstei de doi ani si jumatate. Chiar si primii dintisori trebuie ingrijiti! NU trebuie efectuat un periaj extrem de riguros insa, cu ajutorul periutelor speciale, se pot indeparta resurile de lapte si alimente de pe gingii, limba si micii dintisori.

Produsele utilizate trebuie alese cu foarte mare atentie, pentru ca trebuie sa corespunda varstei copilului. Pentru bebelusii de pana la un an trebuie utilizate periute foarte moi, iar micarile de peraj nu trebuie sa fie bruste. Trebuie stiut ca in perioadele de eruptii dentare, periajul are efect reconfortant si calmant asupra gingiilor inflamate ale copiilor.

Dupa varsta de doi anisori copii pot fi invatati prin joca metodele corecte de periere a dintilor. Si la aceata varsta trebuie acordata o atentie sporita produselor de ingijire a cavitatii bucale. Periuta trebuie sa aiba dimensiunea potrivita, iar cantitatea de pasta nu trebuie sa fie foarte mare, ci doar cat un bob de mazare. Trebuie spalati dintii din fata, dar si cei din spate, chiar daca sunt mai putin vizibili, pentru ca altfel vor fi afectati de carii.

In jurul varstei de sase ani au loc doua fenomene majore in viata copilasilor: incepe procesul de inlocuire a dintilor temporari si eruptia molarilor definitivi de sase ani.

Procesul de inlocuire a dintilor incepe cand copilasi ajung in preajma varstei de sase anisori si se finalizeaza in preajma varstei de unsprezece ani odata cu eruptia ultimului canin superior permantent.

Molarii definitivi care apar tot in jurul varstei de sase ani au o mare importanta in dezvoltarea armonioasa a intrgii danturi. Este foarte important ca la aceasta varsta copii sa aiba deprinderi alimentare sanatoase, dar si sa cunoasca regulile de ingrijire a dintilor.

Domnul doctor Cosmin Petrean, medic stomatolog in cadrul clinicii PastelDent din Timisoara, indeaman parintii sa vina cu micutii la cabinet pentru ca acestia sa fie familiarizati cu mediul si sa se poata crea o relatie intre cel mic si medicul dentist. Acesta atrage atentia ca prima vizita la cabinet nu ar trebui sa fie cand dintele doare!

Un alt aspect tot mai des semnalat de Dr. Cosmin Petrean este ingrijirea molarilor permanenti, care pot fi distrusi iremediabil de la varste fragede: „Din pacate, in practica de zi cu zi, intalnim prea des copii cu molarii de 6 ani cariati sau chiar distrusi iremediabil, iar acest lucru trebuie sa se schimbe prin sensibilizarea parintilor care trebuie sa inteleaga faptul ca ei impreuna cu medicii dentisti pot sa schimbe acest fapt printr-o cooperare stransa inspre binele copilului”.

Pentru mentinerea in stare buna de functionare a molarilor definitivi, acesta recmonada sigilarea adeziva a molarilor permanenti tineri, consumul redus de dulciuri rafinate, bauturi carbogazoase si chipsuri, dar si spalarea regulata a dintilor si vizitele periodice la medicul dentist!