Durerea de dinti este un simptom foarte neplacut care poate avea un impact major asupra vietii noastre socio-profesionale, de aceea in cele ce urmeaza, doresc sa descriu cateva ”scenarii” des intalnite si atitudinea cea mai potrivita pentru fiecare dintre ele.
- Durerea apare la rece, la dulce si dispare imediat ce indepartam stimululcare a provocat-o. In aceste cazuri durerea este cauzata fie de o carie simpla, localizata deseori intre dinti si, prin urmare invizibila, fie de expunerea unor suprafete sensibile ale dintilor, datorita retractiei gingivale sau a uzurii dentare. Atitudine: beti si mancati alimente caldute, eliminati dulciurile concentrate din menu si se vor folosii perii de dinti moi in combinatie cu o pasta de dinti cu efect desensibilizant ( Colgate Sensitive Pro Relief).
- Durerea apare la rece, la cald, la presiune (cand muscam) si se mentine minute in sirdupa indepartarea cauzei si apare uneori chiar spontan. Aici este vorba, de cele mai multe ori, de o carie complicata cu o patologie pulpara, respectiv afectarea ireversibila a nervului.Atitudine: in acest caz este total contraindicat sa folositi antibiotice, pentru ca nu au nici un efect !!! Se vor folosii antialgice si este necesar sa va prezentati de urgenta la un tratament stomatologic!
- Durerea este foarte puternica, iar dintele doare la cel mai mic contactcu dintele opus, chiar si la atingerea acestuia cu limba. In aceste cazuri infectia a depasit teritoriul dentar, difuzeaza in jurul radacinii dentare, in os si tinde sa se transforme intr-un abces. Atitudine:
Se pot administra antialgice (ketonal, algocalmin, ibuprofen) si antibiotice: amoxicilina 50mg/kg corp sau clindamicina 300 mg/12 ore. Programarea la cabinetul de medicina dentara este o necesitate si trebuie facuta in cel mai scurt timp, chiar daca simptomele se amelioreaza!
- Durerea este difuza, de intensitate mica, insotita de gust, miros neplacut si sangerarigingivale abundente. Aceste simptome indica, de obicei, o inflamatie gingivala generalizata, cauzata de tartru dentar (piatra) si subgingival si placa bacteriana. Atitudine: clatirea gurii dimineata si seara cu apa de gura cu clorhexidina (Aslamed, Ossidenta), periajul dintilor si gingiilor cu o periuta moale, chiar daca se produc sangerari ale gingiilor si prezentarea la un cabinet stomatologic pentru un detartraj si, la nevoie, un chiuretaj subgingival cu prescrierea tratamentului medicamentos potrivit.
- Durerea dupa tratamentul unui dinte.Exista cateva situatii de durere dupa unele tratamente si aici mentionez: extractia dentara, situatie in care este normal ca pacientul sa prezinte durere si disconfort in primele trei zile de la efectuarea interventiei; pulpectomia sau tratamentul endodontic insotit de obturarea canalului radicular, situatie citata in literatura de specialitate ca ”flare up”, caz in care se indica efectuarea unei radiografii de control pentru a verifica corectitudinea tratamentului, iar daca acesta este corect se indica administrarea unui tratament antiinflamator insotit uneori de 5 zile de antibiotic, Clindamicina 300 mg/12h si…putina rabdare.
Dr Petrean Cosmin