Importanța molarilor de 6 ani

Molarul de șase ani este unul dintre cei mai importanți dinți din cavitatea bucală, erupe la vârsta de șase ani și face parte din așa numita ”dentiție mixtă”, adică coexistă cu dinții temporari, fiind primul molar permanent apărut în cavitatea bucală.Poziția sa pe arcadă este în spatele ultimului molar temporar, respectiv imediat dupa premolarul doi definitiv, odată ce acesta a aparut în cavitatea bucală. Molarii de șase ani sunt in numar de patru, doi superiori si doi inferiori.Acest dinte este foarte expus procesului carios pe deoparte pentru că erupe atât de repede și pe de altă parte datorită faptului că are un relief care poate favoriza apariția cariei dacă nu este igienizat corect.

 

Din aceste motive există o patologie frecventă pentru acest dinte, tocmai de aceea a fost denumit ‘money tooth’.

O altă funcție importantă a acestui dinte este cea de primă ridicare și stabilizare a ocluziei (mușcăturii), iar pierderea sa prematură poate provoca perturbări importante atât din punct de vedere al mușcăturii, al articulației, cât și pentru dinții din jurul său.

De aceea este indicată sigilarea sa imediat ce a erupt, copilul care a împlinit vârsta de șase ani și care are prezent acest molar în cavitatea bucală trebuie adus de către părinți periodic la control stomatologic pentru a preîntâmpina apariția procesului carios la acest dinte sau inflamația gingivală în jurul său!

Recomandăm trei controale (minim) anuale și sigilarea molarului de șase ani alături de o igienă cât mai bună a întregii cavități bucale și în special a acestui dinte.