Sfaturi pentru mentinerea sanatatii orale

De cele mai multe ori raspunsurile la anumite situatii sunt mai simple decat ne-am imaginat, iar multe dintre ele le cunosteam deja, fara sa le constientizam importanta sau necesitatea de a le pune in practica. Obtinerea si mentinerea unei bune sanatati orale se poate realiza respectand cateva reguli de baza, simple, unele dintre ele foarte cunoscute de voi, astfel incat misiunea mea in cele ce urmeaza, este de a le reaminti si de a va convinge cat de simplu si usor poate fi.
   ALIMENTATIA, este foarte importanta atat pentru sanatatea cavitatii orale cat si pentru starea de sanatate a intregului organism doar ca, sa nu uitam, cavitatea bucala este ”poarta de intrare” a tuturor alimentelor introduse in organism, fie ele solide sau lichide, acide sau condimentate, reci sau fierbinti, moi sau dure, naturale sau prelucrate industrial, fiind astfel supusa in mod direct ”agresiunilor” generate de obiceiurile alimentare ale fiecaruia.
Sfaturi:
– Cosumati cat mai multe alimente vegetale crude si spalate in prealabil : gulie, morcov, telina, mar, ceapa, usturoi etc, pentru ca pe langa aportul de vitamine, acestea realizeaza atat o curatare mecanica a dintilor cat si un masaj gingival eficient.
– Evitati consumul regulat si des de carbohidrati prezent in chips-uri, snacks-uri, sucuri acidulate; toate acestea pot provoca leziuni la nivelul mucoasei bucale si aparitia ph-ului acid care reprezinta un bun mediu pentru metabolismului bacterian. Se pare ca este mult mai ”sanatos” sa consumam o punga de chips-uri odata, decat sa fie consumata in portii mici, pe parcursul unei zile.
  SPORTUL, poate parea ciudata recomandarea de a ne pastra o buna sanatate orala practicand in mod regulat sport, dar nu este deloc asa. Cum functioneaza? Foarte simplu, cunoscut fiind faptul ca sportul ne poate scapa de stres si astfel, indirect, suntem mai putin expusi ”bruxismului”, respectiv scrasnitului din dinti involuntar pe timpul noptii, care poate fi extrem de distrugator pentru dinti si sistemul de sustinere al acestora.
   IGIENA CAVITATII ORALE – este fara doar si poate, principala reduta in mentinerea unei bune sanatati orale. Multi pacienti ai clinicii PastelDent din Timisoara ne intreaba care este cea mai buna pasta de dinti, sau cea mai buna periuta dentara. Ei bine, inca nu a aparut periuta sau pasta de dinti magica, dar iata cateva sfaturi legat de acestea:
– Tehnica si durata periajului este mai importanta decat marca pastei de dinti folosite. Periati atat dintii cat si gingiile, prin miscari rotative, orizontale si dinspre gingie spre dinte, cu o presiune potrivita folosind o periuta de duritate medie sau moale, realizandu-se astfel atat o curatire a dintilor cat si un masaj gingival, iar daca gingiile sangereaza abundent nu inseamna ca trebuie oprit periajul acestora, ci este un semn ca trebuie sa va faceti o programare la dentist.
– Folositi paste de dinti cu extracte vegetale active de musetel, salvie sau coenzima Q10, pe cat posibil fara substanta chimica ”Sodium Lauryl Sulphate” (SLS free) si schimbati periutele de dinti o data la 3-4 luni. Incurajam folosirea periutelor de dinti electrice care pot realiza o curatare de buna calitate, cu respectarea celor aratate mai sus.

Dr Petrean Cosmin

Clinica PastelDent Timisoara