Dintii de portelan intre folclor si realitate

Este bine sa imi pun dinti de portelan? Nu se sparg cu usurinta? Au un pret prea mare? Sunt doar cateva dintre cele mai des intalnite intrebari in randul pacientilor. In continuare voi incerca sa lamuresc aceste aspecte.

Puntile si coroanele din portelan au fost pana nu demult tratamente de lux in Romania, la care nu aveau acces foarte multi pacienti din cauza unui pret de cost mai ridicat, dar si din cauza faptului ca nu toti medicii dentisti si tehnicienii dentari aveau cunostiintele si dotarea tehnico-materiala necesara efectuarii unor lucrari dentare din portelan corecte. Ei bine lucrurile sau mai schimbat si astazi portelanul dentar a devenit materialul cel mai des folosit in realizarea lucrarilor dentare fixe, cu rezultate estetice si functionale excelente.

Iata cateva argumente in favoarea folosirii portelanului dentar:

– Portelanul dentar este singurul material de restaurare estetic care odata finalizat prin glazurare in cuptorul special de ardere, nu prezinta pori si nu se imbiba in mediul umed din cavitatea bucala.
– Dintii si puntile din portelan nu sufera acel proces de ”imbatranire” si colorare in timp, fiind un material foarte dur si rezistent la fortele masticatorii.
– Permite obtinerea unor forme si culori foarte apropiate sau chiar identice cu cele ale dintilor naturali.
– Astazi avem la dispozitie un adevarat ”arsenal” bazat pe portelanul dentar, astfel ca putem realiza dinti si punti dentare din metalo-ceramica, ceramica integrala, ceramica sinterizata pe zirkoniu, ceramica presata sau ceramica prelucrata prin tehnica CAD-CAM. Toate aceste alternative au indicatii specifice si preturi de cost diferite. Marele castig al practicii stomatologice contemporane este faptul ca metalo-ceramica este folosita la scara larga in protetica fixa, avand un raport calitate/pret excelent.
– Dinti din portelan corect realizati nu se sparg cu usurinta si nu necesita alte precautii decat cele necesare dintilor naturali. Bineinteles ca lovirea lor cu obiecte contodente sau practicarea unor obiceiuri vicioase cum ar fi deschiderea sticelor de bere cu dintii este strict interzisa!!!
– Buna pregatire a echipei medic-tehnician si experienta acestora cu acest material de restaurare este unul dintre cei mai importanti factori in succesul pe termen lung al acestor restaurari, asa ca ATENTIE , pretul nu trebuie sa fie singurul criteriu de selectie a cabinetului ales pentru efectuarea tratamentului.

Trebuie sa intelegeti ca in orice domeniu ”What you pay is what you get”.

Un plan de tratament cu lucrari de portelan bine gandit de catre medic si corect executat de tehnicianul dentar poate si trebuie sa reziste in cavitatea bucala cel putin 10 ani ”fara reparatii”.
Experienta de peste 12 ani in realizarea clinico-tehnica a lucrarilor dentare din ceramica sau portelan dentar a d-lui dr Petrean Cosmin si raportul calitate/pret foarte bun promovat de clinica PastelDent din Timisoara, ne fac sa recomandam cu incredere tratamentele dentare protetice care folosesc ceramica dentara.

Dr Petrean Cosmin
Clinica PastelDent Timisoara