Detartrajul cu ultrasunete

Ce este detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul cu ultrasunete este o metoda moderna de indepartare a placii bacteriene si a tartrului de pe dinti,situat atat supra ca si subgingival, cu ajutorul unui dispozitiv care produce vibratii ultrasonice care favorizeaza desprinderea blocurilor de piatra.

Ce este tartrul (piatra dentara) ?

Tartrul este definit ca un ansamblu de depuneri minerale cu o puternica incarcatura bacteriana, are o consistenta dura, de unde si numele de ”piatra dentara”, cu o suprafata neregulata, poroasa, propice pentru depunerile bacteriene.

Care este scopul detartrajului?

• Curatirea suprafetelor dintilor
• spargerea si indepartarea blocurilor de piatra
• Iginenizarea cavitatii orale
• Oprirea sangerarii gingivale
• Oprirea mirosului neplacut
• Prevenirea bolii parodontale care provoaca pierderea dintilor

Unde se gaseste piatra dentara?

Piatra dentara se gaseste atasata atat pe dinti, vizibila in cavitatea bucala, cat si subgingival, acesta fiind motivul din cauza caruia apare inflamatia gingiei si implicit sangerarea acesteia. Poate fi localizata pe oricare dintre suprafetele dintelui, inclusiv sub gingie, depunerea ei fiind favorizata de nefolosirea la masticatie a unor dinti sau din cauza unei igiene incorecte sau inexistente.

Sfatul medicului dentist inainte si dupa detartraj:

Cand trebuie facut detartrajul?

In momentul in care apare senzatia de depozit pe suprafetele dintilor, sangerare gingivala si mirosul neplacut al cavitatii bucale este recomandata prezentarea la un control stomatologic.

Cum ne mentinem dintii curati dupa detartraj?

Este important sa avem o igiena bucala corespunzatoare: perierea dintilor de 2-3 ori pe zi, utilizarea atei dentare atunci cand periajul nu poate fi realizat sau in completarea tehnicii de periaj, folosirea apelor de gura de intretinere cu continut de musetel, salvie, propolis, iar atunci cand inflamatia ginigivala este prezenta, a apelor de gura medicinale cu continut de clorhexidina sau triclosan.