Ce trebuie sa stii despre dintisorii copilului tau?

Eruptia dintilor de lapte incepe in jurul varstei de 6 luni si se incheie la varsta de 2 ani si jumatate, iar numarul lor este de 20. In jurul varstei de 6 ani incepe procesul de inlocuire a dintilor temporari cu cei pemanenti, proces care se intinde pana cand copilasul dv implineste 11 anisori. In concluzie dintii de lapte sunt folositi de catre copilasi de la 5-6 luni, cand apare primul dintisor temporar, pana la 11 ani odata cu eruptia ultimului canin superior permanent. Dentitia de lapte este cea care permite copilului acumulari ponderale necesare dezvoltarii sanatoase si armonioase, o viata sociala adecvata, precum si conservarea spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti pe arcadele dentare. Iata deci ca si dentitiei temporare trebuie sa-i acordam importanta pe care o merita, printr-o ingrijire corecta astfel incat acesti dinti sa-si paraseasca rolul si locul doar atunci cand ”se misca” in mod natural, datorita eruptiei dintelui permanent si nu din cauza cariilor sau infectiilor dentare.

Tot la varsta de 6 ani mai are loc un eveniment major printre dintii copilului tau si anume: ERUPTIA MOLARILOR DE 6 ANI, dinti definitivi si de o mare importanta in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a intregii danturi. Din pacate, in practica de zi cu zi, intalnim prea des copii cu molarii de 6 ani cariati sau chiar distrusi iremediabil, iar acest lucru trebuie sa se schimbe prin sensibilizarea parintilor care trebuie sa inteleaga faptul ca ei impreuna cu medicii dentisti pot sa schimbe acest fapt printr-o cooperare stransa inspre binele copilului.

-Copilul mic trebuie invatat sa se spele pe dinti ajutat de parinti, proces care trebuie sa para ca o ”joaca” si nu ca o sarcina obligatorie, iar in primi ani de viata aceasta sarcina revine exclusiv parintilor, pana cand copilul are dexteritatea si abilitatea de comunicare si intelegere necesare acestui proces.
-Se vor folosii perii si paste de dinti pentru copii, fara a fi necesara aplicarea unei cantitati mari de pasta de dinti, fiind suficienta exprimarea unei cantitati de pasta cat ”un bob de mazare”. Se vor spala atat dintii din fata cat mai ales cei din spate, mai putin vizibili care deseori sunt neglijati si afectati astfel prematur de carii.
-Este foarte importanta familiarizarea copilului cu medicul dentist si cabinetul stomatologic. Prima vizita la medic nu trebuie sa fie atunci cand dintele doare, ci mult mai repede pentru a construi o relatie de incredere intre micul pacient si medicul stomatolog. De asemenea copiii trebuiesc feriti de povestirile sau glumele adultilor despre experiente neplacute la dentist mai mult sau mai putin reale, copiii fiind foarte receptivi la noi informatii, mai ales cele care vin din partea membrilor familiei.
-Sigilarea adeziva a molarilor permanenti tineri, incepand cu varsta de 6 ani, data la care erup primii molari permanenti, este o metoda eficienta de preventie a cariilor pe acesti dinti. Bineinteles ca odata executata aceasta tehnica nu inseamna ca se va renunta la spalarea acestor dinti si igienizarea lor. Aceeasta tehnica de sigilare adeziva, alimentatia corecta ceea ce inseamna un consum cat mai redus de dulciuri rafinate, bauturi carbogazoase, chips-uri si snacks-uri, o igiena regulata asistata de parinti si vizitele regulate la medicul dentist pentru control, igienizari si eventuale tratamente, reprezinta o reteta cu rezultate garantate pentru a asigura dinti frumosi si sanatosi copilului tau.

Dr Petrean Cosmin
Clinica PastelDent Timisoara